The Big Lebowski (1998)

Posted: decembrie 22, 2012 in Comedy
Etichete:, , , , ,

Sinopsis :

Jeff Lebowski, alias “Tipul”, este un om cu principii. Este de asemenea, foarte lenes. Apreciaza oricind un pahar de ceva bun si compania prietenului sau, Walter. Timpul sau liber il consacra celor doua pasiuni ale sale: prizarea de droguri si bowling-ul.

Intr-o zi, doi mafioti il prind in propriul apartament si ii dau o bataie buna. Se pare ca un anume Jackie Treehorn vrea sa-si recupereze o suma de bani pe care i-o datora sotia lui Lebowski. Numai ca Tipul nu este casatorit… Este vorba de fapt de un alt Lebowski, un milionar din Pasadena. In consecinta, Tipul pleaca in cautarea tizului sau, mult mai bogat decit el, pentru a-i cere acestuia despagubiri.

 

Opinia semi-demi amatorului pe drumul cel bun , recte eu.

Dude / Tipul / (Jeff Bridges) este personajul cel mai non-complex intr-un film cu atat de multe complexe incat nu le prinzi nici din a 2-a vizionare.

Apucaturile , gesturile , bautura si lenea sunt mereu aceleasi pentru el. Un tip simplu care vrea o viata simpla intr-o lume nebuna , pare o idee de pornire cam complicata pentru amatorii de comedii , mai ales cele proaste cu prea mult porn si prea mult sirop.

Nu are rost sa ma apuc sa prezint toate planurile narative , complexitatea tuturor personajelor , va spun doar ca sunt foarte bune , amuzante poate mai putin , comic de situatie ici colo si in rest e doar o satira adusa goanei nebune dupa bani , si un bob incrustat de orez cu un mesaj simplu , unii vor o viata simpla , nu ne mai umpleti capul de cacaturi.

A intrat usor in lista filmelor preferate , mai ales ca are un moment dramatic atat de adanc incat intristeaza oarecum privitorul , oricum fratii Cohen stiu cum sa-ti readuca in acelasi cadru zambetul pe buze. E vorba de moartea unui alt personaj destul de simplu , un prieten al lui „Dude” Lebowski care moare de infarct si cenusa-i e aruncata in ocean in prezenta a doar 2 oameni , Lebowski si Walter care in discursu-i oarecum amuzant , pe alocuri trist se departeaza de aerul aparent al filmului , Walter insusi fiind un personaj complex.

De ajuns sa spun doar ca-i o nebunie cu oamenii afluenti ,veterani de razboi , nemernici cu bani castigati de pe urma unor case de copii , nimphomane cu laturi artistice dezvoltate si oamenii simpli care vor fie sa-si atinga scopul fie sa duca o viata usoara.

Atinge perfectiunea in materie de detasare.

Ocupatia preferata a protagonistului este bowlingul , paradoxal asta fiind un sport si cred ca si din cauza ca e bun in asta. Viata seamana cu sportul asta , poti sa mergi prin canalele alea laterale si sa duci o viata simpla , fara prea multe probleme sau o poti lua central si sa dobori obstacolele care-ti stau in cale.

Are 10 clar de la mine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s